Skip to content

همه چیز درباره تیر ورق

تیرورق

در این متن با همه چیز درباره تیر ورق آشنا خواهید شد. سایت تجارت فولاد شما را با ماهیت و ویژگی های تیر ورق، انواع آن و کاربردهای متنوع آن آشنا خواهد کرد.

تیر ورق چیست ؟

تیر ورق یکی از اجزای اصلی سازه های ساختمانی مسکونی و تجاری است. این سازه در انگلیسی به نام plate girder نامگذاری شده است. این نوع سازه از سه ورق تشکیل شده است که شامل دو ورق به عنوان بال و یک ورق به عنوان جان به هم جوش خورده می باشد که یک مقطع به شکل I ایجاد می کنند. این نوع تیر با توجه به شکل ساختاری خود، توانایی تحمل بارهای بسیار سنگینی دارد.

همانطور که گفته شد تیر ورق از دو بال و یک جان ساخته شده است. بال و جان تیر هریک وظایف جداگانه ای دارند. بال تیر در برابر هرگونه نیروی فشاری و کششی مقاومت ایجاد کرده و جان تیر یا وب پلیت نیز از صفحات نازکی ساخته شده که در برابر برش مقاومت ایجاد می کند. تیر ورق را می توان نوعی تیرآهن دانست که دارای مقاومت خمشی بسیار خوبی است.

ورق ها برعکس تیرآهن ها با عملیات جوشکاری ساخته می شوند. این عناصر دارای اندازه های متفاوتی هستند که با توجه به الزامات طراحی و ماهیت ساختار دارای ضخامت های متفاوتی هستند. عوامل بسیاری در تولید این نوع ورقه های مستحکم موثر هستند که از این میان می توان استفاده از مواد اولیه مناسب با استحکام بالا و نیز انجام عمل جوشکاری به عنوان مهم ترین عوامل یاد کرد.

تیرورق

اجزای تشکیل دهنده تیر ورق

تیر ورق نیز همانند بسیاری از اجزای ساختمانی از چند عنصر ساخته شده است. جان تیر (تیغه)، بال تیر (فلنج ها) و سخت کننده (استیفنرها) از جمله این عناصر هستند. سایت تجارت فولاد شما را با تعریف انواع این عناصر آشنا می کند.

جان تیرها صفحات عمودی هستند که مانند یک تار عمل می کنند. جان ها در اصطلاح به نام وب پلیت شناخته می شوند که دو صفحه بال را با فاصله مناسب از یکدیگر جدا می کنند. اندازه جان از 8 میلی متر به بالا متغیر بوده و عرض آن به نوع و مقدار بارگذاری بستگی دارد.

فلنج ها یا بال ها نیز عناصر افقی هستند که همانطور که گفته شد توسط جان از یکدیگر به فاصله مناسب جدا می شوند. تیر ورق دارای دو بال پایین و بالا است. هریک از این دو بال وظایف جداگانه ای دارند. فلنج بالا در برابر نیروی فشاری و فلنج پایین در برابر نیروی کششی مقاوم است.

استیفنرها نیز ورق های تقویت کننده ای هستند که برای اتصالات گیردار کاربرد عالی دارند. در صورتی که ورقه های ذکر شده در بخش های قبل توانایی و تحمل خوبی نداشته باشند از تقویت کننده ها استفاده می شود.

استیفنرها به عنوان سخت کننده نیز شناخته می شوند. استیفنرها به دو دسته عمودی و افقی تقسیم می شوند. سخت کننده های عمودی به نام سخت کننده های عرضی نیز شناخته شده و به سمت راست فلنج یا بال متصل می شوند. این نوع سخت کننده بر اساس موقعیت و کارایی، به دو نوع سخت کننده انتهایی و سخت کننده میانی طبقه بندی می شود.

از سخت کننده نهایی در دو انتهای تیر ورق استفاده می شود. سخت کننده های نهایی به نام سفت کننده های تکیه گاه نیز شناخته می شوند. این نوع سازه ها مانع از خرد شدن جان تیز به هنگام تحت فشار قرار گرفتن آن می شوند. از سخت کننده های میانی نیز زمانی استفاده می شود که بارهای متمرکز روی تیر ورق اعمال شوند.

سخت کننده های افقی به موازات بال های تیر طراحی می شوند. سخت کننده های افقی به نام سخت کننده های طولی نیز شناخته می شوند که نیروی کمانش در جان تیر را افزایش می دهند. این نوع سفت کننده نیز همانند سفت کننده عمودی به دو نوع تقسیم می شود: سخت کننده پیوسته و سخت کننده ناپیوسته.

سخت کننده افقی وظیفه قطع سفت کننده های عمودی و اتصال آن ها را به عهده دارد. سخت کننده های افقی از نوع ناپیوسته به نام سخت کننده های منقطع نیز شناخته می شوند. این نوع سخت کننده ها در برابر نیروی کمانشی وارد شده به جان تیر مقاومت می کنند.

 به منظور کسب اطلاعات بیشتر در مورد ماهیت تیر ورق با متخصصین ما در سایت تجارت فولاد تماس بگیرید.

کاربرد تیر ورق

از تیر ورق ها برای ایجاد استحکام استفاده می شود. از آن ها  معمولا در اسکلت های فلزی ساختمان ها و پل هایی با دهانه کوچک و متوسط استفاده می شود. در صورتی که دهانه پل بیش از 20 متر باشد باید از سخت کننده نیز استفاده کرد. بهتر است از این نوع سازه ها از دهانه های ساده تا 40 متر مورد استفاده قرار گیرند.

تیر ورق به نام های مختلفی شناخته می شود. از جمله این نام ها می توان به تحمل کننده بار، سخت کننده طولی، سخت کننده انتهایی و سخت کننده میانی اشاره کرد. همانطور که گفته شد این عنصر کاربرد بسیاری دارد. به عنوان مثال، جرثقیل هایی که در کارخانه و کارگاه های فولادی از آن برای بلند کردن اشیای سنگین استفاده می کنند؛ همگی از تیر ورق ساخته شده اند.

اتصالات پل های فولادی به دلیل لرزش های زیاد قطار دچار خستگی و خوردگی می شوند. بیشتر این شکستگی ها به دلیل خستگی رخ می دهد. در این صورت از تقویت کننده استفاده می شود. به عنوان مثال، در پل های قدیمی از پوشش ملات لاتکس، تنظیم صفحات تقویت کننده GFRP و ریختن بتن به عنوان تقویت کننده استفاده می شود.  

از دیگر کاربرد های تیر ورق می توان به استفاده از آن در ساخت پل، کشتی ها، تیرهای دروازه ای، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، سازه های بالابر و… اشاره نمود.

قیمت خرید و فروش تیر ورق موجود در بازار

قیمت خرید و فروش تیرورق به عوامل مختلفی بستگی دارد. بهتر است بدانید که استفاده از آن در ساختمان هایی با طبقه کمتر مقرون به صرفه نیست، چرا که هزینه بالایی می طلبد به همین دلیل در ساختمان هایی با طبقه کمتر از تیرآهن به جای تیر ورق استفاده می شود.

اما اگر مقاصد ساختاری شما دارای طبقه های بسیار زیادی بوده و یا تمایل به ساخت برج دارید، بهترین گزینه برای شما استفاده از تیر ورق است که در صورت استفاده در ساختمان هایی با طبقات بیشتر با توجه به قیمت بالای آن، مقرون به صرفه خواهد بود. یکی از عوامل مهمی که در میزان تعیین قیمت آن موثر است، قیمت ورق سیاه است. ورق سیاه یکی از مهم ترین عناصر ساختاری این سازه است.

بهتر است در نظر داشته باشید در صورتی که تیر ورق های ساخته شده بیش از 12 متر باشند  برای جا به جایی آن ها نیاز به ماشین جهت مشاهده قیمت روز ورق به سایت تجارت فولاد مراجعه نمایید.

انواع روش های تولید تیر ورق

با توجه به نوع تولید دو نوع تیر ورق داریم که عبارتند از تیر ورق تولید شده با روش مکانیکی و دیگری تولید شده به روش جوشکاری می باشد. این مقاله شما را با انواع روش های تولید تیر ورق آشنا می کند.

ورق های تولید شده با روش مکانیکی از طریق ترکیب بال، جان و سخت کننده ها به دست می آید. در این روش، بال، جان و سخت کننده ها به یکدیگر متصل شده، توسط برگردان ها برگردانده شده و صفحات ورق به یکدیگر جوش نمی خورند. این نوع روش ویژگی های ساختاری منحصر به فردی دارد، به عنوان مثال بیشتر بار برشی بر روی جان بوده و برگردان ها باید برای برش افقی طراحی  شوند. برگشت های رابط میان زاویه جان و بال باید به صورت برش های افقی و عمودی طراحی شده و به هنگام انتقال به جان وارد شوند. سخت کننده های مورد استفاده در این نوع روش تولید، مقاطع زاویه ای هستند.

ورق های تولید شده به وسیله جوشکاری از بهترین و آسان کاربرترین انواع تیر ورق های تولید شده هستند. این نوع سازه ها سفت بوده و  به دلیل اینکه توانایی تحمل بار بالایی دارد از آن در ساخت پل استفاده می شود.