Skip to content

شابلون میلگرد چیست؟

شابلون میلگرد

شابلون میلگرد یکی از ابزارهای مهندسی است که از آن برای اندازه گیری دقیق قطر میلگرد استفاده می شود. در این بخش می خواهیم شما را با ماهیت دقیق شابلون میلگرد، نحوه کارکرد و ویژگی آن آشنا سازیم.

تعریف کلی و جامع از شابلون میلگرد

همانطور که اشاره شد، شابلون میلگرد یکی از ابزارهای مهندسی است، که از آن برای اندازه گیری دقیق قطر میلگرد استفاده می شود. کارکرد این نوع ابزار بسیار آسان است و مهندسین تازه کار به راحتی می توانند، از آن برای مقاصد ساختاری خود استفاده کنند. میلگرد ها نیز مانند انواع دیگر مقاطع فولادی در اندازه های متفاوتی ساخته می شوند. در هریک از کاربردها، از اندازه معینی از میلگرد ها استفاده می شود.

شابلون میلگرد، ترازو، کولیس و دیگر ابزارهای اندازه گیری از جمله آلاتی هستند که می توان برای اندازه گیری قطر این نوع سازه ساختمانی استفاده کرد. شابلون معمولا از فیلم رادیولوژی ساخته می شود. مهندسین باید در تمامی شرایط یک شابلون همراه خود داشته باشند، تا بتوانند در صورت نیاز از آن استفاده کنند. اندازه میلگرد در کنار نام اختصاری کارخانه تولید شده حک شده است که با بررسی آن می توان از اندازه میلگرد مطلع شد.

در صورتی که اندازه قطر میلگرد مناسب نبوده و خطا داشته باشد، از روش های بسیاری در اندازه گیری قطر این مقطع فولادی استفاده می شود که شابلون میلگرد یکی از انواع این روش های متداول است که امروزه استفاده بسیار زیادی از آن می شود.

تجارت فولاد یکی از بهترین فروشنده های انواع ابزارهای ساختمانی است. برای خرید بهترین نوع شابلون میلگرد با قیمت مناسب به سایت تجارت فولاد مراجعه کرده و از مشاوره با متخصصین فنی ما بهره مند شوید.

بررسی کلی و جامع میلگرد

میلگرد، یکی از مهم ترین عناصر ساختاری در صنعت ساخت و ساز شناخته می شود. این نوع سازه با جبران مقاومت کششی ضعیف بتن، منجر به افزایش استحکام ساختمان های تجاری و مسکونی در برابر هرگونه آسیب و زلزله می شود. این نوع سازه ها از فولاد ساخته شده و در اندازه ها و ظاهر متفاوتی تولید می شوند.

این نوع مقطع فولادی در استاندارد های متفاوتی تولید می شود. استاندارد مورد نظر در هر کشور تولید کننده متفاوت بوده و با توجه به خواص مکانیکی فولاد ها تعیین می شوند. کارخانه ذوب آهن اصفهان، یکی از تولید کننده های عمده میلگرد است که براساس استاندارد ملی ایران به شماره 3132 تولید می شود.

تولید میلگرد با توجه به استانداردهای مختلف انجام می شود. استاندارد ملی روسیه، استاندارد صنعتی ژاپن، موسسه استاندارد های آلمان، موسسه استانداردهای بریتانیا، استاندارد ایالات متحده، سازمان بین المللی استاندارد، آیین نامه بتن کانادا، آیین نامه استرالیا برای میلگرد های آجدار، از جمله این نوع استاندارد ها هستند. استاندارد DIN و استاندارد روسیه، از استانداردهای مورد استفاده در ایران هستند.

میلگرد ها به چند نوع تقسیم می شوند. میلگرد نوع A1، نوع A2، نوع A3 و  نوع A4، از جمله انواع تقسیم بندی های انواع این نوع مقطع فولادی می باشند. میلگرد  نوع A1 به نام میلگرد  ساده و یا F240 شناخته می شود. این نوع سازه مناسب انجام عملیات جوشکاری و آهنگری است. نسبت به دیگر انواع مقاطع فولادی مقاومت کمتری دارد. میلگرد A1 معروف به میلگرد داکتیل است.

میلگرد نوع A2، دارای آج است و نسبت به دیگر انواع مقاطع فولادی مقاومت بیشتری دارد. این نوع سازه  به نام میلگرد  نیمه سخت معروف است چرا که میزان سختی بسیار کمتری دارد و از آن در ساخت دیوار های برشی و خاموت استفاده می شود. نام دیگر این نوع سازه، S340 است.

میلگرد نوع A3، نیز همانند مقطع فولادی قبل از جمله سازه های نیمه سخت است که میزان شکل پذیری و جوش پذیری کمتری دارد. مقاومت این نوع سازه نسبت به دیگر انواع میلگرد ها بیشتر است. به همین دلیل، از آن ساخت ستون ها ها و تیر ها استفاده می شود و مناسب جوشکاری نمی باشد.

میلگرد نوع A4، نوع دیگری از انواع مقاطع فلزی است که به آجدار مرکب معروف است. این نوع سازه بالاترین میزان رده سختی را دارد. خاصیت شکل پذیری بسیار خوبی داشته و جوش پذیری  بالایی دارد. از این نوع سازه در دیوارهای برشی و قاب خمشی نیز استفاده می شود. قیمت آن نسبت به دیگر انواع میلگرد ها گران تر است و در کارخانه های ذوب آهن و فولاد کویر کاشان تولید می شود.

میلگرد ها علاوه بر نوع درجه سختی، از نظر ظاهر و جنس نیز طبقه بندی می شوند. میلگرد ها از نظر ظاهر به سه نوع ساده، آجدار، آجدار پیچیده یا همان کلاف تقسیم می شود. این نوع سازه افزون بر طبقه بندی بر نوع ظاهر، بر اساس جنس و نوع به شش طبقه مختلف تقسیم می شود که عبارتند از: میلگرد های اروپایی، فولاد کربن، پوشش اپوکسی، گالوانیزه، فایبرگلاس لیمر و فولاد ضد زنگ.

هرکدام از این نوع میلگرد ها، نقاط ضعف و نقاط قوت منحصر به فردی دارند. میلگرد اروپایی از منگنز ساخته شده و بیشتر در مناطق زلزله خیز مورد استفاده قرار می گیرد. نوع اپوکسی، فولاد کربن نام داشته و در مقابل زنگ زدگی بسیار مقاوم است. فولاد کربن به نام نوار سیاه شناخته شده و متداول ترین و پرکاربردترین نوع میلگرد است که به دلیل تحمل کم آن در برابر رطوبت، در مناطق مرطوب از آن استفاده نمی شود.

میلگرد های نوع گالوانیزه نسبت به نوع فولاد کربن مقاومت بیشتری در برابر رطوبت دارد. قیمت آن نسبت به دیگر انواع سازه ها بیشتر است. در بازار ایران، میلگرد های استیل، تقویتی، نرمال، بستر، کامپوزیتی، کلاف، HSD، زیگزاگ، ترانس، حرارتی یافت می شوند.

در بخش های بعد شمارا با انواع میلگرد های مورد استفاده در صنعت ساختمان  سازی آشنا خواهیم کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میلگرد و خرید مناسب ترین نوع آن به سایت تجارت فولاد مراجعه کرده و با متخصصین فنی ما مشاوره کنید.

کاربرد میلگرد و میزان اهمیت آن

میلگرد یکی از مقاطع فلزی بسیار مهمی است که در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سازه باعث افزایش استحکام ساختمان به هنگام وقوع بلایای طبیعی و آتش سوزی می شود، در نتیجه میزان خسارت وارد شده بر ساختمان کاهش می یابد.

صنعت ساختمان سازی با استفاده از میلگرد ها توانسته است به ساخت آسمان خراش ها و برج های مرتفع دست یابد. بدون استفاده از میلگرد، ساخت ساختمان های مرتفع ممکن نبود. میلگرد ترمکس یکی از بهترین انواع سازه هایی است که مقاومت بسیار بالایی دارد.

شابلون میلگرد

نحوه اندازه گیری قطر میلگرد

اندازه گیری دقیق قطر میلگرد اهمیت بسیار زیادی دارد. مهندسین تازه کار برای اندازه گیری قطر این نوع سازه از شابلون میلگرد استفاده می کنند. روش های دیگری نیز برای اندازه گیری قطر مقطع فلزی مورد استفاده قرار می گیرند. روش هایی مانند تشخیص چشمی، طناب و ریسمان، بند انگشت، فرمول محاسبه قطر میلگرد، آچار فرانسه، کولیس از جمله این روش ها هستند.

ویژگی های شابلون میلگرد

شابلون میلگرد دارای ویژگی های منحصر به فردی است. این نوع ابزار، دارای مزایای بسیار زیادی است. شابلون یک ابزار کاربردی است که از آن برای شناسایی و اندازه گیری اندازه قطر میلگرد آجدار استفاده می شود. این ابزار کاربردی نسبت به دیگر انواع ابزارهای مشابه دارای قیمت مناسب تری است و مهارت چشمی اندازه گیری چشمی میلگرد ها را افزایش می دهد.

شابلون میلگرد اندازه ای در حد یک جاسوئیچی کوچک دارد که این امر، حمل آن را آسان تر کرده است. این نوع ابزار کاربردی از پایه های فولادی ساخته شده است که به هیچ عنوان زنگ نزده و دچار شکستگی نمی شود. مقاومت بسیار بالایی دارد و به سختی دچار آسیب می شود.

برای خرید شابلون میلگرد می توانید به سایت تجارت فولاد مراجعه کرده و با متخصصین فنی ما مشاوره کنید.

اهمیت اندازه گیری سایز میلگرد

اندازه گیری سایز میلگرد اهمیت بسیار زیادی دارد. اما سوال این است که اندازه گیری قطر این سازه ساختمانی چه اهمیتی دارد؟ در چه مواقعی باید از شابلون میلگرد استفاده کرد؟ در برخی از مواقع، پس از خرید میلگرد مورد استفاده خود در ساخت سازه های ساختمانی، ممکن است قطر این سازه اشتباه بوده و یا به درستی درج نشده باشد. در چنین مواقعی به اندازه گیری دقیق قطر میلگرد نیاز خواهید داشت.

اگر مهارت کافی در تعیین میزان قطر میلگرد به صورت چشمی دارید، دیگر نیازی به ابزارهای کاربردی نخواهید شد. اما اگر تازه کار هستید، بهتر است از ابزارهای کاربردی مانند شابلون استفاده کنید. شابلون میلگرد دارای فضای مثلثی شکل است که اندازه های مختلفی روی آن درج شده است. با فرو رفتن بیشتر این ابزار در درون میلگرد، اندازه آن نیز کمتر خواهد شد.

این نوع ابزار از عدد 12 تا 28، مانند یک خط کش درجه بندی شده است. برای استفاده از شابلون میلگرد در اندازه گیری قطر، شابلون را بین دو میلگرد قرار دهید. در صورتی که شابلون با خط کش باشد می توان از آن برای کنترل بخش کاور بتنی المان نیز استفاده کرد. میلگرد را در داخل آن قرار دهید و مطمئن شوید که عدد هر دو طرف شابلون روی یک واحد بوده و میلگرد بیش از این در شابلون فرو نرود. درنتیجه، می توانید مطمعن شوید که عملیات اندازه گیری به درستی انجام شده است.

برای اینکه بتوانید میلگرد ها را مورد اندازه گیری قرار دهید بهتر است به چند واحد کلی توجه کرده و آن را مورد بررسی قرار دهید. در نظر داشته باشید که قطر خارجی میلگرد ها بر اساس آن اندازه گیری می شوند. برای محاسبه قطر خارجی باید از شابلون و یا کولیس آج استفاده کنید. قطر های بعدی، قطر زمینه است که بدون آج بوده و قطر اسمی که قطر آجدار است. یکی از بهترین مزیت های استفاده از شابلون میلگرد در اندازه گیری قطر خارجی، زمینه و اسمی، عدم ایجاد بروز خطا در به دست آوردن عدد دقیق است.

توضیح اندازه گیری قطر میلگرد با استفاده از روش های متداول دیگر

تعیین قطر میلگرد با استفاده از گیج اندازه گیری

قطر میلگرد با استفاده از روش های متداول دیگری نیز اندازه گیری می شود. با استفاده از این ابزار می توانید میلگرد های آجدار به قطر 12 الی 28 میلی متر را اندازه گیری کنید. این ابزار از فولاد ضد زنگ ساخته شده است که می توان آن را نوع دیگری از شابلون میلگرد دانست.

اندازه گیری قطر با استفاده از ترازو

برای اندازه گیری قطر با استفاده از ترازو، به یک متر از میلگرد نیاز دارید. با وزن کردن یک متر از آن می توانید قطر و اندازه میلگرد را مشخص کنید.

اندازه گیری قطر با استفاده از کولیس

کولیس یکی از ابزارهای مهندسی است که می توان با استفاده از آن، به آسانی می توانید قطر این نوع میلگرد را مشخص کنید.

اندازه گیری قطر با استفاده از ریسمان و آچار فرانسه

ریسمان یکی از ابزارهای کاربردی است که از آن به وفور در پروژه های ساختمانی استفاده می شود. یکی از کاربردهای ریسمان، اندازه گیری قطر میلگرد است. برای انجام این کار، ریسمان را دور میلگرد پیچیده و از این طریق قطر آن را مشخص می کنند. با استفاده از آچار فرانسه، روی میلگرد ها علامت گذاری کرده و بسیار سریع می توان قطر آن را اندازه گیری کرد.